Info

Hoe gaat het toch met... Slim Opgewekt?

In 2014 won Slim Opgewekt het door GroenLinks Arnhem georganiseerde Groene Lintje, een prijs voor duurzame bedrijven en organisaties. Omdat we ons afvroegen hoe het verder is gegaan, ga ik praten met initiatiefnemer Hilde van Dijk. Werken aan duurzaamheid is één ding, een duurzaam bedrijfsmodel is iets heel anders. Wat kom je allemaal tegen als bedrijf met ideële motieven. En wat heeft het Groene Lintje voor ze betekent?

Diep weggedoken in mijn regenjas ben ik er al voorbij gefietst. Geen groot uithangbord met neonletters, slechts een bescheiden poort in de Rosendaalsestraat (Arnhem) leidt naar het bedrijfspand van Slim Opgewekt.Ik zie elektrische auto’s en fietsen voor de deur, een oplaadpunt in de muur en een heerlijk droog, verwarmd pand. Een kopje thee helpt mij om de kou achter me te laten. Er wordt nog hard gewerkt op deze vrijdagmiddag. Hilde introduceert een waarnemer bij het interview, een potentiële nieuwe medewerker die een dagje meeloopt. Leuk idee, denk ik meteen, en een mooie kans voor hem om via het interview nog wat meer over het bedrijf aan de weet te komen.

 

Eerst de feiten en cijfers. Slim Opgewekt werkt aan het verduurzamen van scholen in Nederland, door ze zoveel mogelijk stroomneutraal te maken. Dat wil zeggen dat de afname van stroom van het net ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid stroom die in zonnige tijden wordt geleverd aan het net.  Dit doen ze door de scholen zelf stroom te laten opwekken en op het verbruik te besparen. Ze plaatsen zonnepanelen en vervangen traditionele verlichting door ledverlichting. Het bedrijf begon in 2012 met vier personen, waaronder Hilde van Dijk, die ondernemerschap koppelden aan ‘iets willen bijdragen aan een duurzamere samenleving’. Van Dijk vertelt dat Slim Opgewekt inmiddels een zeer divers personeelsbestand van tweeëntwintig medewerkers, die ondanks hun eigen specialisatie allemaal een keer het ‘hele proces’ op een school meemaken. Van Dijk: “Slim Opgewekt maakt het ontwerp, levert de zonnepanelen en verlichting en plaatst zelf de lampen. Inmiddels zijn er eenenzestig scholen van zonnepanelen voorzien, waarvan tien in Arnhem, en breiden de activiteiten zich uit naar multifunctionele centra”.

Hilde van Dijk stelt dat “we in Nederland veel praten over duurzaamheid, maar dat er weinig gebeurt”. De oprichters van het bedrijf wilden dat veranderen en hebben allemaal een ‘drive’ om bij te dragen aan een betere wereld. Kunnen samenwerken was en is cruciaal, net zoals het (tijdelijk) kunnen loslaten van bestaande zekerheden, zoals een goed inkomen als zzp’er of een vaste baan. Een kritiek moment voor Slim Opgewekt kwam toen de eerste zeven scholen zich hadden aangemeld. Het ontwerpen en leveren slokte alle energie op, waardoor ze er niet aan toe kwamen het vinden van nieuwe klanten. Op een gegeven moment zijn ze heel hard aan de slag gegaan om klanten te werven, hetgeen tot het huidige succes heeft geleid.

Hilde van Dijk: “het doel van het bedrijf is uitgedrukt in het aantal scholen dat van zonnepanelen is voorzien en de hoeveelheid stroom die bespaard is, niet de winst die gemaakt moet worden. Het investeert vooral in bewustwording, door een monitoringsscherm voor scholen te ontwikkelen, en probeert het ook aantrekkelijk te maken door een zogenaamde educube, een houten kubus waarmee je het licht kan besturen, te ontwikkelen waarmee de klas zelf de lichtvoorziening kan regelen, van ‘schemeren’ tot ‘concentratielicht’.

Van Dijk vertelt met trots dat er voor scholen die zich de aanschaf van zonnepanelen niet kunnen veroorloven, oplossingen zijn. Ze vertelt dat “speciaal voor dit doel er een kostendekkend duurzaamheidsfonds bij de Triodosbank is ingericht, waar scholen een beroep op kunnen doen voor de financiering”. Van Dijk zegt dat het een taai proces is geweest om dit tot stand te brengen, omdat Slim Opgewekt als voorwaarde stelde dat scholen boetevrij moesten kunnen aflossen en dat de looptijd van de lening ook 15 jaar moest kunnen zijn. Als ik Van Dijk later vraag wat de politiek voor haar bedrijf zou kunnen betekenen, dan verbaast ze zich over het feit dat het ministerie van financiën niet de “bankier is voor duurzame ontwikkeling”.

Als ik haar complimenteer met het bedrijfsgebouw, dan vertelt Van Dijk dat ze lang gezocht hebben naar dergelijk pand. ‘”De markt is heel traditioneel” zegt ze, zodat je met een klein bedrijf dat een kantoor, opslagruimte en een werkplaats nodig heeft, waar je met vieze laarzen moet kunnen binnen lopen, niet zo makkelijk iets vindt. “In bedrijfverzamelgebouwen mag je niet solderen, en in een loods waar dat wel mag, zou het voor het kantoorpersoneel iedere dag warme truiendag zijn geweest”. We hebben het dan nog even over de sjaal voor het aardvarken, ook een initiatief van Slim Opgewekt bij de warme truiendag 2016.

(Op de foto rechts: De oudste en jongste leerling van de Paasberg in Oosterbeek begraven samen de tijdscapsule tijdens het Energiefeest.)

Het winnen van Groene Lintje in 2014 was voor Hilde een verrassing “omdat de jury daarmee koos voor een commercieel bedrijf”. Het Groene Lintje is echter een aanmoedigingsprijs voor groene, duurzame en innovatieve initiatieven in Arnhem, en maakt geen onderscheid naar de aard van de initiatiefnemer. Slim Opgewekt was blij met het Groene Lintje en ervoer het vooral een persoonlijke stimulans. Het Lintje droeg zeker bij aan bekendheid in het Arnhemse netwerk.

De toekomst van Slim Opgewekt ziet er zonnig uit. Het gaat goed met de scholen, en onlangs is ‘Sportief Opgewekt’ opgericht, waarvoor zich nu al tien sportclubs hebben aangemeld. De eerste waar daadwerkelijk zonnepanelen zijn geplaatst en het hoofdveld wordt verlicht met ledlampen is de plaatselijke voetbalclub VDZ aan het Cranevelt in Arnhem. ‘Het heeft hun een enorme besparing opgeleverd.’

Ik vraag nog even door over de mogelijkheden om als particulier zonder (geschikt) dak voor zonnepanelen stroom op een ander dak te kunnen laten opwekken. Van Dijk vertelt dat de gebouwen die zij op dit moment van zonnepanelen voorzien zich daar niet voor lenen. Die hebben het oppervlak en alle stroom die daarmee wordt opgewekt zelf hard nodig om stroomneutraal te worden. Voor dat idee heb je grote daken nodig zonder gemeenschappelijk gebruik.

Daarna mag ik nog even de bijzondere kantoorruimtes bewonderen, inclusief een heerlijke loungeplek, voordat ik me weer in regenpak hijs en de natte sneeuwstorm inga. Op weg naar huis verheug ik me over het feit dat het voor al die kinderen van de Slim Opgewekte scholen heel normaal is dat de stroom van zonnepanelen komt. Over bewustwording gesproken!

 

Joke van Wensem

 

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail aan de redactie via groenlichtarnhem@gmail.com

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.