Info

Van de voorzitter...

Ruimte

 

Wat doet ruimte met u? En wat doet u met de ruimte? De opdracht was om de antwoorden op deze vragen op een kaartje te schrijven en later te delen met iemand die ik niet kende.

De vragen werden mij gesteld op een bijeenkomst voor het Jaar van de Ruimte. Niet de ruimte waar satellieten doorheen zoeven, maar de ruimte in Nederland. In 2015 is de Vinex operatie in Nederland afgerond. U weet wel, de woonwijken die in hoog tempo in de afgelopen 25 jaar aan bestaande steden zijn aangebouwd. Verguisd door velen, vaak geliefd bij de bewoners. Nederland zou Nederland niet zijn om bij het afronden van de Vinex niet alvast weer 25 jaar vooruit te gaan kijken. Wat zijn de opgaven voor de ruimtelijke ontwikkeling voor de komende 25 jaar, en wie gaan het doen? Hoogleraar bestuurskunde Geert Teisman stelt daarbij dat Nederland in 25 jaar van strijd om de schaarse ruimte naar strijd tegen lege ruimte, de leegstand, is gegaan.

Dat brengt me op de moeilijke keuzes die soms gemaakt moeten worden, ook in Arnhem. Het zal niemand ontgaan zijn dat er veel panden leeg staan in Arnhem, terwijl er nog flink gebouwd wordt. GroenLinks stemde in met een plan voor een nieuw filmhuis op de markt terwijl er een bioscoop leeg komt te staan. Op de zaterdagmarkt wordt actie gevoerd: 'red het Kerkplein'. Voor Meinerswijk/Stadsblokken waren er ooit grootse bouwplannen die werden afgeblazen omdat er ruimte voor de rivier moest zijn. Er zijn nog steeds plannen voor het gebied met bebouwing, maar GroenLinks pleit voor geen of zo min mogelijk bebouwingen. Onlangs was er een door GroenLinks Arnhem georganiseerde debatavond over nieuwbouw op het Gele Rijdersplein versus behoud van het open plein inclusief de AKU fontein op die plek.

Het is duidelijk dat de Arnhemmers zich heel druk kunnen maken over het gebruik van de ruimte in de stad. En terecht! Arnhem is een stad met vele prachtige plekken, en hoewel er verbetering mogelijk is, valt er wat mij betreft over de ruimtelijke kwaliteit niet veel te mopperen. Zeker niet als je de ligging van de stad in haar omgeving beschouwt.

Ik verhuisde 20 jaar geleden van Amsterdam naar Arnhem, wat vanuit de hoofdstad als een achteruitgang werd gezien. Inmiddels weet ik wel beter, en geniet ik van het vele groen in en om de stad, de nabijheid van een goed winkelgebied, een intercity station en de vele andere voorzieningen. Op mijn kaartje stond: "Ruimte is voor mij om in te verdwalen, te mediteren en om inspiratie op te doen". Daarom dus.

Overigens sluit het Jaar van de Ruimte op 15 december 2015 in Amersfoort met de aanbieding van een manifest aan de Minister van Infrastructuur en Milieu, met daarin de in de loop van dit jaar verzamelde ruimtelijke opgaven tot 2040, ontwikkelprincipes, en een overzicht van voorbeeld acties.

 

Wilt u op dit artikel reageren? Mail dan aan de redactie via groenlichtarnhem@gmail.com

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.