Info

Iftar in Arnhem

Woensdag 8 juli. Ogenschijnlijk een gewone dag, aangenaam veel koeler dan de korte hittegolf van enkele dagen er voor. Maar voor moslims is deze dag de 21ste dag van de ramadan, die dit jaar van 18 juni tot 16 juli duurde. Tijdens de Ramadan eten en drinken moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op 8 juli is het pas 21.59 wanneer de zon ondergaat. Dan is het tijd voor de iftar, de maaltijd die moslims tijdens de ramadan na zonsondergang gezamenlijk nuttigen.

 

Op uitnodiging van de Islamitische Unie Arnhem nam ik deel aan de iftar, in de Ayasofia moskee aan de Sonsbeeksingel in Arnhem. En ik was duidelijk niet als enige uitgenodigd: een bonte verzameling van Arnhemmers uit de wereld van de kerken, de zorg, cultuur en politiek waren aanwezig. Ook vele leden van de moskee zelf namen deel.

Voorzitter Bahaeddin Budak legt uit wat de intentie is van de uitnodiging aan niet-moslims: “De ramadan staat bekend als vastenmaand. Maar voor moslims is het ook een speciale periode waarin extra aandacht en zorg aan anderen wordt gegeven. Het is de maand van het versterken van saamhorigheid. En dat doen we graag met alle Arnhemmers.” De ontvangst is dan ook bijzonder hartelijk. Iedereen wordt persoonlijk welkom geheten en krijgt dan een plaatsje aan lange tafels toegewezen.

De maaltijd wordt vooraf gegaan door lezing van korte delen uit de Koran door de imam. Daarna volgt een toespraak van Budak, waarin iedereen van harte wordt welkom geheten. Hij verontschuldigt zich voor de wat krap bemeten ruimte. Budak:” Wij zoeken al 12 jaar naar een nieuw, ruimer onderkomen in Arnhem. We hopen dat de politiek de oplossing van ons probleem hoge prioriteit blijft geven”. In het recente verleden zijn plannen voor verhuizing naar een school aan de Roosendaelsestraat (in 2010) en nieuwbouw aan de Hemonylaan in Klarendal stuk gelopen op raadsbesluiten. Op deze avond is duidelijk dat een ruimer onderkomen geen overbodige luxe is.

 

Fractievoorzittter Cathelijne Bouwkamp van GroenLinks in Arnhem: “Ik geloof in de meerwaarde van ontmoeting en samenwerking. Ook in deze tijden waarin religie een belangrijke rol speelt bij talloze conflicten. Verharding en zich van elkaar afkeren is nooit een oplossing. Samenleven kan alleen als beide partijen open staan te kijken naar hun eigen verantwoordelijkheid voor een goede relatie. Dat betekent, wat GroenLinks betreft, bijvoorbeeld ook dat er in Arnhem ruimte is voor een moskee als die gewenst is.”

In zijn toespraak verwijst Budak naar de onrust in o.a. het Midden-Oosten, die vaak geassocieerd wordt met “de islam”. Budak: “ Wij zien vreselijke dingen gebeuren. Wij moslims leiden daar zwaar onder.” Hoewel maar twee korte zinnetjes is de zwaarte van de inhoud voelbaar. Bouwkamp zegt daarover: “Van de moskee wordt de komende tijd veel verwacht wat betreft het oppakken van hun maatschappelijke rol, bijvoorbeeld wat betreft eventuele radicalisering van islamitische jongeren. Zij zijn daarbij een belangrijke partner in de stad.”

 

Op een beeldscherm centraal in de ruimte telt een digitale klok de tijd tot zonsondergang. Ondertussen is een groot aantal vrouwen druk in de weer met de laatste voorbereidselen van de iftar maaltijd. Na het avondgebed maghrib vangt de iftar aan.

Opvallend is hoe van zelfsprekend de overdracht van cultuur verloopt. Voor een deel van de aanwezigen zijn de regels en rituelen van deze avond onbekend, toch voelt het nooit ongemakkelijk of gedwongen aan. Uitleg is er van alle kanten op een open manier. Na afloop kun je dan ook niet anders dan concluderen dat waar culturen samenkomen er vrijwel als vanzelf begrip en saamhorigheid ontstaat. Dat is wat de organisatie beoogde, dat is wat zonder meer van deze avond blijft hangen. Het is een ervaring die je alle Arnhemmers toe zou willen wensen…

 

Joop Ouborg

 

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail aan de redactie via groenlichtarnhem@gmail.com

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.