Info

Honderd dagen zonder afval

Stel dat je helemaal geen afval zou hebben. Dat zou nog eens zoden aan de dijk zetten voor een goed milieu. Maar kan dat wel? Waar lopen bewoners die geen restafval willen produceren nu tegenaan? Rova wilde het wel eens weten en startte begin dit jaar het project 100-100-100.


Rova is de afvalinzamelaar voor 21 gemeente in Oost en Midden, globaal in en rond Zwolle, maar ook actief in Gelderland, Utrecht, Flevoland en Drenthe.

De bedoeling van het project is dat 100 bewoners uit het ‘Rova-gebied’100 dagen lang proberen geen restafval te produceren. Een oproep voor vrijwillige deelnemers gaf zo veel respons dat er geen 100 bewoners meedoen maar zo’n 430 mensen. Die groep mensen is gesplitst in een zogenoemde interventiegroep van 50 mensen en een groep die ‘op eigen kracht’ probeert afvalloos te leven. De interventiegroep wordt tijdens het project geholpen door coaches; de andere groep krijgt alleen adviezen via de website van het project. Daar kunnen de deelnemers ook tips met elkaar uitwisselen. Die tips gaan bijvoorbeeld over voedselgebruik en -verspilling of over inkoop van verpakte artikelen.

Het hele project is eigenlijk een onderzoek, vertelt Erik van Cuyk, de woordvoerder van Rova. “We willen graag knelpunten signaleren in het hergebruik van afval. Veel afval kan worden hergebruikt, zoals GFT, papier, glas, enz. Maar bewoners blijven toch met afval zitten. Welk afval is dat dan? Hoeveel is het? En kan het minder?” Om dat goed in beeld te krijgen wordt het project gevolgd door de Rijksuniversiteit Groningen (die vooral kijkt naar het gedrag van mensen) en de Universiteit van Utrecht (die vooral de milieuaspecten van het project onderzoekt). Na afloop van het project zal een rapport worden gepubliceerd dat de knelpunten in beeld brengt en signalen naar verschillende partijen afgeeft. Dat kan onder andere de verpakkingsmiddelenindustrie zijn. Zij leveren materiaal waar gebruikers uiteindelijk mee blijven zitten. Denk aan de verpakking van gemalen koffie of chips. Een uitkomst kan zijn om met kracht van argumenten te zoeken naar andere vormen van verpakking. Een signaal kan ook naar wet- en regelgeving gaan.

De deelnemers wegen wekelijks hun afval. Wat zij gemiddeld produceren is te lezen op de website van het project, www.100-100-100.nl. Waar de gemiddelde burger ruim acht kilo afval per week produceert, laat de interventiegroep vanaf het begin van het project een dalende trend zien, die nu (eind februari) op 1,4 kilo staat; bijna zes keer zo weinig dus.

Het blijkt dus mogelijk om de afvalproductie danig te reduceren. Maar tegen welke vragen en problemen lopen de deelnemers nu aan. Arend Jan van de Hoek en Mathilde Broekman uit Nieuwleusen, onder de rook van Zwolle, doen mee aan het project. Ze vertellen over de opzet en hun ervaringen: “Er zijn bepaalde zaken die nergens anders ingezameld kunnen worden. Denk aan luiers of maandverband. Er zijn mensen die er voor kiezen om uitwasbare luiers te gebruiken. Maar daar moet ik niet aan denken! Ook de doekjes die in de vleesbakjes zitten, verdwijnen bij het restafval.”

Van sommige producten is het lastig te bedenken van welk materiaal het is gemaakt, maar ze proberen daar achter te komen. “Wij gebruiken altijd de korrelthee van Zonnatura wat in zo'n ronde verpakking zit. Wij hebben Zonnatura aangeschreven, het verhaal uitgelegd en gevraagd van welk materiaal de verpakking gemaakt is. We kregen als antwoord dat ze er over gaan nadenken om de verpakking aan te passen.”

Om de hoeveelheid afval zo klein mogelijk te houden, kijken ze in de winkel al waar de spullen in zijn verpakt. Koffie uit de supermarkt levert dan problemen op, maar koffie bij de koffiespeciaalzaak is verpakt in een verpakking die prima te scheiden is. “Dus geen restafval”, zeggen ze. Tegenwoordig is er chips en rookworsten verkrijgbaar die niet verpakt zijn in bedrukte folies; ook daarvan kun je het afval scheiden en houd je geen restafval over. “En je moet proberen zo min mogelijk uit ‘pakjes’ te koken”, vullen ze aan.

Ze hadden al niet veel restafval, vertellen Mathilde en Arend Jan, maar sinds het project hebben ze gemiddeld 250 gram per week. Vergelijk dat maar eens met de ruim acht kilo van de andere huishoudens!

Ze zien ook nog wel veel mogelijkheden voor verbetering: “Zoals Zonnatura reageerde was natuurlijk heel positief.” En onlangs hoorden ze van verpakkingsloze supermarkten. Ook zou het voor de mensen gewoon makkelijker moeten zijn om de spullen te scheiden en daar weer makkelijk van af kunnen komen. “Een milieustraat bij iedere supermarkt, zou een goed idee zijn”, denken ze. Daarnaast vraagt het natuurlijk ook een zekere bewustwording bij mensen: “Je moet er ook een beetje de sport van inzien om zo min mogelijk restafval te produceren. Als je echt zou willen, is leven zonder afval volgens ons wel mogelijk.”

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.