Info

Rode en Groene M&M's

Wie zijn Marije Ploeg en Mark Koenders?

Nummer vier en vijf op de kandidatenlijst van GroenLinks Arnhem zijn niet bij iedereen bekend. Het gaat om kandidaten die kans maken om in de raad te komen, als de peilingen blijken te kloppen en als er hard campagne wordt gevoerd de komende tijd.  Hoog tijd dus om deze ‘groentjes’ binnen GroenLinks Arnhem eens aan de tand te voelen.


Wie zijn M&M?

Marije is 20 jaar en studeert bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.  Sinds vorig jaar woont ze met vriend Jorn (actief bij DWARS Arnhem) in het Spijkerkwartier. Ze komt oorspronkelijk uit Rhenen, een omgeving waar de meeste mensen SGP of ChristenUnie stemmen. Er ging dan ook wel eens een wenkbrauw omhoog als ze vertelde voor GroenLinks te zijn, maar toch voelde het al heel vroeg als ‘haar’ partij. ‘Pas in de tijd dat het slecht ging met de partij door de crisis rondom Dibi en Sap, heb ik echt de stap genomen om lid te worden. Zo kan ik zelf actief bijdragen aan het opkrabbelen van GroenLinks’. Dat doet ze op dit moment al als fractiemedewerker, campagneleider én oprichtster en voorzitter van Dwars Arnhem!

 

‘Ik heb wel eens tegen een PvdA-er gezegd dat ik GroenLinks stem, omdat die partij wel principes heeft’, grapt Marije. Ze vindt het fijn dat GroenLinksers écht staan voor hun groene en sociale idealen, zoals bijvoorbeeld te zien was bij het vasthouden aan de principes bij het pensioenakkoord.

 

Ook Mark is om de stevige groene en sociale idealen bij GroenLinks terechtgekomen. Al op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in het linkse gedachtengoed, en las hij zelfs Karl Marx. Deze gedachtegang ging hem echter te ver, of zoals hij zelf zegt; ‘ik had er teveel realiteitszin voor’.  Hij groeide op met veel belangstelling voor de natuur en is zich later gaan verdiepen in de vrijzinnigheid; drie interesses die hem leidden tot GroenLinks, voor hem een logische keuze.

 

Mark is geboren in Arnhem-Zuid, in De Laar, en woont daar nog steeds. ‘Arnhem is mijn stadje’ zoals hij het zelf zegt. Vandaar ook dat hij zich inzet voor de Historische Kring Elden en ook bestuurslid is bij het Exoduscomité dat ieder jaar een wandeltocht organiseert ter herinnering aan de evacuatie van de Betuwe en Arnhem-Zuid. Mark studeerde ook bestuurskunde.

 

Waarom hebben jullie je kandidaat gesteld?

Marije vond en vindt het belangrijk meer jongeren bij de Arnhemse politiek te betrekken, en om ook deze jonge doelgroep een stem te geven. ‘Alleen Dwars oprichten is niet genoeg, binnen de fractie heb ik direct invloed op de besluitvorming en kan ik het belang van jongeren hierin écht meenemen’. Mark heeft zich altijd al willen inzetten voor de maatschappij om de wereld een beetje beter te maken. En hij heeft een grote passie voor de stad Arnhem. Als hij in de raad zit kan hij ook echt wat doen voor de mensen; hij heeft veel zin om de stad in te gaan en met mensen in gesprek te gaan. Hij is van plan om voor vernieuwing te gaan zorgen. Zijn energie wil hij nu eerst gaan inzetten voor de campagne.

 

Wat verwachten jullie van de campagneperiode en natuurlijk de verkiezingen?

Marije kijkt uit naar de slapeloze nachten die de campagne haar als campagneleider zullen bezorgen. Omdat ze nu nog fractiemedewerker is en vooral achter de schermen actief is, kan ze niet wachten om openbaar mee te mogen gaan praten. Mark ziet het ook wel zitten om met mensen te praten die tegenstanders zijn van de standpunten van GroenLinks. Hij wil de partij zichtbaar maken, binnen en buiten de raadszaal door een positief geluid en een sterk inhoudelijk verhaal. Hij wil mensen overtuigen door ze telkens op het belang van de stad te wijzen.

 

Op 19 maart 2015 hoopt Mark op minstens net zoveel stemmen voor GroenLinks als nu. Hij hoopt dat GroenLinks dan een belangrijke partij is in Arnhem. Het liefst in een groene en sociale coalitie met veel plannen op gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Marije wil graag dat iedereen weet dat we staan voor vooruitgang en geen geitenwollensokkenpartij zijn. Ook zij wil heel zichtbaar maken wat GroenLinks doet, zodat mensen ook gaan denken ‘die van GroenLinks doen echt wat’.

 

Hoe komt dat groen en sociale Arnhem er na 19 maart?

Marije vindt dat er nu teveel wordt bezuinigd op sociaal. Ze wil zich onder andere sterk maken voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid, bijvoorbeeld via het project ‘2 GetThere’. Ook wil ze voorkomen dat de jeugd hier wegtrekt. Dat er negen ton wordt bezuinigd op cultuur vindt ze heel jammer. Cultuur is juist een enorme trekpleister voor Arnhem, en ze zal zich dan ook inzetten voor cultuurbehoud.

 

Mark wil van GroenLinks meer een volkspartij maken, ‘met de voeten in de klei’. ‘Van oorsprong zijn we heel verankerd in maatschappelijke organisaties en GroenLinks moet dat weer oppakken, die dialoog met mensen via maatschappelijke organisaties’, aldus Mark . Hij zou zich verder willen inzetten om Stadsblokken/Meinderswijk groen te houden. Ook de veiligheid en gezondheid van jongeren vindt hij  belangrijk. Een punt daarin is drugsbeleid, waarin veilig en verantwoord omgaan met drugs centraal zou moeten staan. Een proef met gemeentelijke wietteelt ziet hij daarom erg zitten.

 

Ambitieuze plannen voor zulke Groentjes…

Mark protesteert: ‘Leeftijd heeft niets met competenties te maken! Als je maar handelt vanuit het belang van de stad en met de juiste kennis, dan zullen mensen dat snel genoeg accepteren.’ Beiden denken dat ze zich misschien iets beter moeten inlezen om hun ‘historisch besef’ van de politiek in Arnhem op te krikken, maar verder zien ze hun leeftijd niet als nadeel. Ze denken deze ruimschoots te kunnen compenseren door hun inhoudelijke kennis en doordat ze stevig in hun schoenen staan. Je moet jezelf als jongere misschien meer bewijzen, maar daar zijn ze beiden klaar voor, klinkt het strijdlustig.

 

Door Sylvana Rikkert

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.