Info

Het sociale wiel opnieuw uitvinden

Wat is eigenlijk 'sociaal'?

Wat is eigenlijk ‘sociaal’? GroenLinks is een ‘sociale’ partij, maar wat dat betekent, ‘links’ of ‘sociaal’, moet telkens opnieuw uitgevonden worden in de huidige maatschappelijke context. Zeker in verkiezingstijd. Volgens wikipedia: ‘Sociaal betekent dat een mens of een dier geneigd is om in een groep te leven.’ Oké, daar schieten we nog niet veel mee op. Of toch wel? Het belang van de groep staat voor sociale mensen dus voorop en niet alleen het belang van het individu. We leven momenteel in een samenleving waarin het individuele belang te ver is doorgeschoten en het belang van de groep te ver uit zicht is geraakt. Vind ik, en veel GroenLinksers zullen dat wel met mij eens zijn. Je ziet in de hele samenleving dat mensen behoefte hebben aan nieuwe vormen van groepsvorming. Het fenomeen ‘broodfonds’ is daar een mooi voorbeeld van: een eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering binnen een kring van zzp’ers en kleine ondernemers. Als je in deze lijn verder denkt, ontstaan er meer nieuwe ideeën. Waarom moet ik altijd alles zo alleen doen in het leven? Waarom zou het gezin een economische eenheid moeten zijn? Ik kan ook met een paar vrienden besluiten een economische eenheid te vormen. Of met mijn zusje en haar kinderen – zij is net als ik gescheiden. Waarom moeten ouderen alleen wonen en voor zichzelf zorgen? Ik zag op tv een echtpaar dat een nieuw huis liet bouwen met een extra stukje erbij voor hun ouders. We zijn groepsdieren, die te veel van het groepsgevoel afgedreven zijn.

 

Ik heb in dit opzicht veel geleerd van mijn hobby: zee kajakken. Het belang van de groep is essentieel. Bij een lange tocht moet de groep zich aanpassen aan het tempo van de langzaamste. Die vaart dan ook voorop. De sterkste en beste kajakkers varen achteraan, voor het geval er iets gebeurt; zij schieten zo nodig te hulp. Als er iemand achterblijft wordt altijd gevraagd wat er is en als het nodig is neemt de hele groep samen met deze persoon even een rustpauze, of wordt de boot een stukje gesleept, tot hij of zij zelf weer verder kan varen. De groep vraagt tegelijkertijd van iedereen een bepaalde discipline: op tijd klaar staan, je uitrusting op orde hebben, fit zijn, want je mag de groep nooit in gevaar brengen. Als je je een dagje om wat voor reden dan ook niet goed voelt, ga je dus niet mee. Ook dat is sociaal.

 

Je afvragen: hoe sta ik in de groep, wat kan ik voor de groep betekenen en: doe ik wat nodig is in het belang van de hele groep? Dat is dus sociaal. Dat geldt voor een kajakclub, voor een gezin, voor een vriendenkring, voor een buurt, voor een politieke partij en voor een stad. Ik heb het weer helder. U ook?

 

Door Hester Macrander

 

Hester is zzp’er in ‘de creatieve industrie’ en staat nr. 6 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad.

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.