Info

TK2017 - Meetups: de GroenLinks verkiezingscampagne in volle vaart

 

 

Een half jaar geleden startte een nieuw verschijnsel in de landelijke politiek. GroenLinks kondigde op social media de eerste verkiezings-meetup aan. Jesse Klaver kwam het verkiezingsprogramma van GroenLinks  in de Amsterdamse Melkweg verkondigen en bediscussiëren.

Er volgde een tournee van meetups door het land met stops in Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht (presentatie kandidatenlijst), Utrecht (vaststelling verkiezingsprogramma), Nijmegen, Utrecht, Groningen, Leiden en als afsluiter Amsterdam. De politieke betekenis van het verschijnsel meetup in Nederland is voor zover bekend nog niet geanalyseerd. Dit verhaal geeft een overzicht van de meetups aangevuld met enkele persoonlijke waarnemingen.

 

Nog even verantwoord eten op weg naar de Meetup in Amsterdam (foto: vriendelijke medereiziger)

De locaties van de meetups doen denken aan een tournee van een steeds populairder wordende band. Na de Melkweg vonden er meetups plaats in het Paard van Troje, de Effenaar, Arminius, Tivoli Vredenburg, Oosterpoort, gebr. De Nobel en AFAS Live (voorheen de Heineken Music Hall). De bezoekersaantallen stegen naar ongekende hoogten: waren de zalen op de meeste locaties op enkele honderden deelnemers berekend, het partijcongres en daarop volgende meetup trok circa 3000 mensen, op de meetup eind januari in Utrecht waren 2000 mensen, en de afsluitende meetup in AFAS Live trok gisteravond een absoluut record van 5000 man (m/v).

 

Deelname aan de meetups stond voor iedereen open en was, volgens de website van GroenLinks, een uiting van ‘een stem voor verandering’, van ‘in actie komen’, van ‘mee doen’ en van ‘niet naar elkaar schreeuwen maar praten en luisteren’. De aankondiging, aanmelding en publiciteit van de meetups liep vrijwel volledig via de social media. GroenLinks maakt daarbij handig gebruik van de laagdrempelige manier van verspreiding van de uitnodiging en aanmelden via met name Facebook en Twitter. De mogelijkheid om op Facebook je vrienden te laten zien of je gaat dan wel geïnteresseerd bent, draagt bij aan het beeld dat mensen in actie komen.

 

Wachten tot de deuren van AFAS Live open gaan (foto: Joke van Wensem)

 

Er kwamen relatief veel niet-leden op de meetups af en relatief veel jongeren. GroenLinks kwam via de aanmeldingen voor de meetups in bezit van een enorme hoeveelheid emailadressen van mogelijk in GroenLinks geïnteresseerde personen. Daar werd meteen handig gebruik van gemaakt door lokale afdelingen door bijvoorbeeld aangemelde personen te vragen of ze gezamenlijk wilden reizen naar de meetup en of ze geïnteresseerd waren om mee te helpen bij de campagne. Mijn dochter (19) toonde zich eerst verontrust en daarna mild geamuseerd over zoveel aandacht maar besloot toch dat campagne voeren nu niets voor haar was. Een Volkskrantjournalist die de meetup in Den Haag bezocht, schreef: “De uitroeptekengeneratie is aan de macht bij GroenLinks [veel zinnen in de mails van GroenLinksers eindigen met een uitroepteken, JvW] en zodra ze mijn e-mailadres te pakken hebben laten ze niet meer los.”

De opzet van de meetups was, voor zover ik kan nagaan, steeds hetzelfde. Na enkele enthousiaste introducties komt Jesse Klaver op voor een speech, gevolgd door een vraag- en antwoordensessie tussen zaal en Jesse. In een eerdere artikel van GroenLicht schreef ik over de meetup in de Melkweg, september 2016: “het publiek was zeer bereidwillig om enthousiast te applaudisseren op de momenten dat daarvoor ruimte was opgenomen in de presentatie. Ik moet zeggen dat het vraag- en antwoordenspel Jesse Klaver beter afging dan zijn presentatie.”

 

Uit de journalistieke verslagen die ik tegenkwam op internet spreekt eenzelfde beeld: het publiek klapt gewillig als dat moet, en Jesse is zeer vaardig in het omgaan met vragen uit het publiek. Uit die verslagen komt ook een zeker cynisme naar voren, wat je vaak ziet als het GroenLinks betreft: te jong, te idealistisch en te risicomijdend om politiek echt van betekenis te zijn. Dat deel ik uiteraard niet; ik vind het een prestatie van jewelste om zoveel (jonge) mensen te motiveren om een avond naar een politicus en (elementen van) het partijprogramma te komen luisteren. Bovendien creëren de meetups een losse sfeer van ‘erbij horen’ wat me voor een politieke partij bijzonder waardevol lijkt.

 

Daarmee sluiten de meetups ook goed aan bij de wijze waarop campagne is gevoerd. Het idee was om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te komen, door een uitvoerige huis-aan-huisactie te organiseren. Het lidmaatschap van GroenLinks is daarbij niet (langer) een voorwaarde om actief deel te nemen aan de acties. Dit blijkt een enorm succes te zijn.

 

Om echt te analyseren of en hoe het allemaal heeft gewerkt is het te vroeg, maar op 21 februari meldde GroenLinks op Facebook met de kop: “Kleine daden van een grote groep maken echte verandering mogelijk”:

  • We hebben inmiddels zesduizend vrijwilligers. Zij gaan het gesprek aan met Nederland, van deur tot deur. Elke dag weer. Tienduizenden huizen per week bezoeken we op die manier.
  • We hebben vierduizend Apptivisten die ons geluid met passie en overtuiging laten horen op Twitter en Facebook. Zodat we online héél Nederland bereiken.
  • Een paar honderd nieuwe leden per week. We zijn de snelst groeiende partij van Nederland. Zo vertegenwoordigt onze partij steeds meer stemmen, steeds meer mensen.
  • Ruim 275.000 euro. Zoveel is er door jullie al bijgedragen aan onze campagnekas. Zodat we de mooie campagneplannen die we hebben ook echt kunnen uitvoeren.

Daar kan inmiddels aan worden toegevoegd dat GroenLinks op weg is naar 25.000 leden en dat er eind februari al 300.000 euro aan donaties is opgehaald.

 

Een volle AFAS Live zaal op 9 maart (foto: Joke van Wensem)

 

Ik was gisteravond een van de 5000 in Amsterdam-Zuid. Wat opnieuw opviel was de ‘flow’, de energie, de jeugdigheid van de aanwezigen, en de ontspannen sfeer en het gevoel van ‘samen zijn’. Aan het applaus af te meten was het volstrekt duidelijk waarvoor we kwamen: de speech van Jesse Klaver. Terwijl de filmpjes met ‘liefdesverklaringen’ van bekende Nederlanders, gesproken columns en rappers toch ook niet de minste waren.

 

De meetup eindigde met een oproep tot een knallend slotoffensief in de campagne. Het was nog lang bruisend in de trein naar huis. We gaan ervoor!

 

Joke van Wensem

 

Wil je op dit artikel reageren? Stuur dan een mail aan de redactie via groenlichtarnhem@gmail.com

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.