Info

Interview met Dutch Spirit, winnaar Groene Lintje 2016

1 februari 2017

Duurzaam blauw

Voor het vijfde jaar op rij organiseert GroenLinks Arnhem in 2017 de uitreiking van het Groene Lintje. Het Groene Lintje is een aanmoedigingsprijs voor duurzame initiatieven in Arnhem en omstreken. Naar aanleiding van het Groene Lintje 2017 interviewt GroenLicht de vorige winnaar van het Groene Lintje: Dutch Spirit. Dit bedrijf levert pakken en werkkleding van duurzame materialen, maar doet eigenlijk veel meer dan dat. Het gaat om de circulaire gedachte. Een gesprek met eigenaar Erik Toenhake.

 

Het kan anders

Duurzaam ondernemen, wat betekent dat voor Dutch Spirit? Volgens Toenhake kan ondernemen anders, vooral ook omdat het anders moet. Hij zegt: “Je moet verder denken dan je eigen voetstap: je wilt eerlijke handel, eerlijke grondstoffen en een eerlijke productie. Elke stap in de keten is belangrijk als je werkelijk duurzaam wilt ondernemen. En nog lang niet iedereen is daarvan doordrongen. Om een voorbeeld te geven: veel banken zijn helemaal nog niet duurzaam. Zelfs bekende ideële banken als de ASN en Triodos zijn hier nog niet volledig op overgestapt. Men doet zaken met bedrijven op basis van toezeggingen voor de toekomst, niet op basis van de huidige situatie. Waarom zou je je niet duidelijk uitspreken en alleen maar werken met bedrijven die wel al volledig duurzaam en eerlijk handelen? “

De circulaire economie gedachte begint met de eerste stap, de productie. Hoe krijg ik mijn grondstoffen terug? Wat kan ik ermee? Toenhake: “Je doet dit stap voor stap en deelt kennis. Je denk na over bedrijfsvoering en hoe dat het voorkomen van afval kan ondersteunen. En met wie kan je samenwerken? Bij voorbeeld garen, ontwerp, wasserij, recycler. Iedereen heeft een rol te spelen, je kunt het niet allemaal zelf doen.”

 

 

Het circulaire maatpak

Dutch Spirit staat bekend om zijn maatpakken. De maatpakken zijn van duurzame ecowol. Volgens de website: “Voor onze maatpakken gebruiken wij steennootknopen en gecertificeerde, zuivere ecowol. Wol is veruit het mooiste materiaal voor hoogwaardige pakken. Wol kreukt niet, draagt uitermate fijn en is warm of koel, afhankelijk van de atmosfeer. Het dierenwelzijn wordt gegarandeerd – wij nemen verantwoordelijkheid ‘van schaap tot pak’.”

Bij deze maatpakken wordt zoveel mogelijk gedacht aan alle schakels in het productieproces. Ze worden gemaakt in Europa en omringende landen als Marokko en Tunesië, zodat transportafstanden zo klein mogelijk blijven. Er wordt alleen samengewerkt met fabrieken waar medewerkers goed behandeld worden en een eerlijk salaris ontvangen. Om CO2-uitstoot te compenseren wordt via de stichting Trees for All voor elk maatpak een boom geplant.

Maar eigenlijk is dit voor Dutch Spirit nog niet circulair genoeg. Hoe zorg je ervoor dat je product na een bruikbaar leven niet op een afvalberg terecht komt? Toenhake: “Bij Dutch Spirit kan de klant ervoor kiezen om een pak met statiegeld te kopen. Lever je het pak weer in, dan krijg je een bedrag terug. Ook kan je een pak leasen. In beide gevallen wordt ervoor gezorgd dat het pak weer bij Dutch Spirit terug komt, zodat het kan worden gerecycled. “

 

Duurzame werkkleding

Maar het aanbod van Dutch Spirit is breder dan alleen maar maatpakken. Deze werken als binnenkomer, waardoor je in gesprek kunt komen met directeuren. Waar veel bedrijven veel meer van verbruiken is werkkleding en daar kan nog veel winst op worden behaald.

Voor werkkleding liet Dutch Spirit de stof Inspire ontwikkelen op basis van Repettex. Dit is een nieuwe grondstof die volledig gerecycled kan worden. De kleding gaat langer mee dan gebruikelijke stoffen, maar als de kleding is opgebruikt kan de grondstof opnieuw worden verwerkt. Op deze manier blijft er geen afval over. Daarmee is het uitstekend geschikt voor werkkleding.

Toenhake vertelt enthousiast: “Hiermee zouden grote instanties als ziekenhuizen, politiekorpsen en winkelketens flink kunnen besparen en er ligt duidelijk een markt. Mensen kijken echter vaak niet verder dan hun neus lang is. Men vergelijkt de prijs van een kledingstuk en kijkt niet naar hoe snel iets vervangen moet worden.”

 

Windowdressing

Toenhake ziet ook dat er nog veel te verbeteren is in het omgaan met duurzaamheid en een circulaire aanpak. “De circulaire economie wordt soms gebruikt als windowdressing. Men maakt mooie sier met het uitnodigen van Dutch Spirit op bijvoorbeeld een pasdag op kantoor, maar promoot het verder niet. Je ziet dit ook aan keurmerken. Zo’n keurmerk zegt natuurlijk wel wat, maar het is ook een bedrijf dat zichzelf moet bedruipen. “

Er valt dus nog veel te bereiken, maar er zijn ook kansen. “Dutch Spirit heeft nu vier locaties in het westen van het land en gaat naar de klant toe. Wij hebben nu een kleermaker voor de pakken aangenomen. Ook organiseert Dutch Spirit voor bedrijven pasdagen, waarbij men zich naast een workshop duurzaam ondernemen een pak aan kan laten meten. Bedrijven kunnen hier een statement mee maken. Doe eens duurzaam! “

Speelt een prijs zoals het Groene Lintje een rol bij het aanjagen van succes voor een bedrijf zoals Dutch Spirit? Helaas werkt het niet zo. Toenhake: “We waren erg blij met de steun van het Groene Lintje. Maar de stimulans van deze prijs blijkt makkelijker door te werken bij bijvoorbeeld duurzame energie en voeding. Onze uitdaging is het om mensen uit hun vaste patroon van goedkope maar kwaliteitsarme kleding te halen. De overstap naar duurzame kleding is voor veel mensen een principiële keuze waar ze nog niet aan toe zijn.”

 

Het Groene Lintje 2017

Zondag 25 juni zal het Arnhemse Groene Lintje voor de vijfde keer worden uitgereikt. GroenLinks wil daarmee kleinere en grotere initiatieven op het gebied van duurzaamheid, vergroening en milieu in en rond Arnhem stimuleren.

Wie dit jaar het Groene Lintje zal ontvangen is aan de Arnhemmers zelf! Iedereen (lid van GroenLinks of niet) kan nominaties aanleveren bij de organisatie van het Groene Lintje. Dit jaar is de opzet iets breder: er zijn twee categorieën, te weten bedrijven aan de ene kant en personen en maatschappelijke initiatieven aan de andere kant. Kent u bedrijven, mensen of organisaties die bezig zijn met een geweldig duurzaam en/of groen initiatief in en om Arnhem? Nomineer ze dan door de organisatie van het Groene Lintje te vertellen wat dit idee of deze persoon zo bijzonder maakt. Een vakkundige jury zal de nominaties beoordelen en beslissen wie in 2017 een van de twee Groene Lintjes krijgt opgespeld.

 

Je kunt je nominatie alvast doorgeven via bestuur@groenlinksarnhem.nl. De winnaar zal op zondag 25 juni tijdens de feestelijke uitreiking bekend worden gemaakt. Het waar en hoe laat wordt nog bekend gemaakt.

Zorg wel dat je nominatie tenminste de volgende informatie bevat:

  • Naam van degene die je wilt nomineren
  • Contactgegevens (mail en/of telefoon) van de genomineerde
  • Of het een bedrijf of een persoon of maatschappelijke instelling betreft
  • Leg ook uit waarom jouw genomineerde volgens jou het Groene Lintje 2017 verdiend?

 

Ruud de Jong

 

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail aan de redactie via groenlichtarnhem@gmail.com

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.