Info

COLUMN: Hoop

1 februari 2017

 

Het gaat goed met GroenLinks. In de peilingen staan we er goed voor, Jesse Klaver trekt volle zalen, het ledenaantal stijgt, vrijwilligers melden zich aan voor de campagne. Redenen genoeg om hoopvol te zijn. Toch voelt het niet altijd zo. Ik maak me vaak zorgen. En nee, het is niet een traditioneel januari-dipje waar ik last van heb. Ik houd van januari, omdat je dan al kunt merken dat de dagen weer lengen: het licht komt terug.

En ik blijk niet de enige. In een artikeltje in de krant van 24 januari lees ik: “uit de ‘Hoopbarometer’ blijkt dat Nederlanders niet erg hoopvol zijn over de toekomst” (http://www.volkskrant.nl/binnenland/nederland-niet-erg-hoopvol-over-toekomst-blijkt-uit-eerste-hoopbarometer~a4452397/ en https://goldschmedingfoundation.org/nieuwe-hoopbarometer-laat-krappe-voldoende-zien-voor-hoop-in-nederland/).

In het onderzoek, dat is uitgevoerd door de Goldschmeding Foundation, werden stellingen aan 512 Nederlanders voorgelegd. Slechts vijftien procent gaf op de stellingen gemiddeld een zeven of hoger. “De ondervraagden zijn misschien nog wel te spreken over hun eigen situatie, maar veel minder over de maatschappij. Dat speelt volgens de hoop-onderzoekers ook mee bij de vraag waarom Nederland wel tot de gelukkigste landen behoort, maar niet tot de meest hoopvolle.” Verder spreken de onderzoekers hun zorg uit, “want hoopvolle mensen zijn actief, creatief en staan open voor verandering; goed voor de economie”

In deze tijd van nepnieuws zou ik misschien eerst moeten fact-checken, maar de resultaten van het onderzoek passen zo in mijn persoonlijke bubble – het door mij zelf gefilterde nieuws dat me bevestigt in mijn meningen - dat ik het heb nagelaten. Ik herken het beeld: tevreden maar zorgelijk. Nu weet ik ook wel dat veel van wat wij geloven, heeft te maken met framing. Mijn bejaarde benedenburen in Amsterdam durfden jaren geleden al niet meer in de tram om dat je daar beroofd zou worden. Dat stond ieder dag in de krant die zij lazen. Ik zag het gevaar niet, omdat ik een andere krant las. Wat dat betreft is de ‘bubble’ van de sociale media niet nieuw.

 

 

Uit onderzoek blijkt dat optimisme en geluksgevoel een relatie heeft met tot welke politieke stroming mensen zich voelen aangetrokken, zie figuur. Mensen die de intentie hebben om GroenLinks te stemmen zijn behoorlijk optimistisch en gelukkig blijkens dit onderzoek. De optimistische, hoopvolle, inclusieve en empathische toespraken van Jesse Klaver passen daarbij.

Toch is er alle reden voor pessimisme en zorg over bijvoorbeeld de uitzichtloze gewapende conflicten, vluchtelingenstromen, angst voor ‘vreemdelingen’, vooroordelen, klimaatverandering en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Zorgen over de gruwelijke nachtmerrie die begon als ‘Arabische lente’, waar 'we' naar keken en niet wisten wat te doen. Met veel doden en grote vluchtelingenstromen tot gevolg. Zorgen omdat het bezetten van betwiste landsdelen zonder grote gevolgen kan blijven, en dat landen zich letterlijk aan de onderhandelingstafel kunnen bombarderen. Dat je met sprookjes en bluf en narcisme verkiezingen van een groot invloedrijk land kunt winnen. Dat mensen geloven dat sterke, autoritaire leiders die het niet zou nauw nemen met feiten de oplossing kunnen zijn voor hun problemen.

Zorgen omdat wij ook vatbaar zijn voor angst en wantrouwen, terwijl er alle reden is om tevreden te zijn met wat we hebben. Als we onszelf vergelijken met andere landen, dan blijkt dat we in een rijk land wonen met relatief veel gelukkige en gezonde mensen. Toegegeven, er is werk aan de winkel: zorg, onderwijs, inkomen, klimaat en energie, duurzaamheid, het kan allemaal beter en sneller. Toch, als ik er niet zou wonen zou ik er naar toe vluchten, zei een bekende cabaretière. Tel je zegeningen, zou mijn vader zeggen. En zeggen ook de op data gebaseerde lijstjes, zie tabel.

 

 

Uit: Nederland is het beste land ter wereld, op Zwitserland na. Mathijs Bouman in Financieel Dagblad, 20 juni 2016

Terug naar de stelling dat hoopvolle mensen actief en creatief zijn, en open staan voor verandering, wat goed voor de economie is. De boodschap van GroenLinks past daar bij. Uitgaan van hoop, empathie, en idealen (‘het kan wel’) mobiliseert mensen om te werken aan een nog beter Nederland. Mooi toch?

 

Joke van Wensem (voorzitter GroenLinks Arnhem)

 

Wil je reageren op dit artikel? Stuur dan een mail aan de redactie via groenlichtarnhem@gmail.com

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.