Info

Wat beweegt Tineke Strik

Een interview met Tineke Strik, Eerste-Kamerlid

Eerste Kamerlid Tineke Strik, wordt veel en graag gezien binnen de Arnhemse GroenLinks contreien. Onlangs nog reikte ze het Groene Lintje uit, om groene, Arnhemse ondernemers een hart onder de riem te steken. Leden van de leergang ´Zin in GroenLinks´ vonden het daarom hoog tijd om haar het hemd van het lijf te vragen over haar beweegredenen om actief te zijnvoor GroenLinks. Tijdens de laatste bijeenkomst van de leergang maakten we samen met Tineke een stevige wandeling in het Sonsbeek Park. Ze vertelde openhartig over haar motivatie om lid te worden van GroenLinks en waarom ze zich inzet in de Eerste Kamer.

 

Politiek engagement blijkt Tineke met de paplepel te zijn ingegoten. Haar vader zat in de gemeenteraad namens het CDA. Met hem had ze levendige discussies over politiek. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid wordt ze later actief in onder andere de kraakbeweging en de BAN (Breek Atoomketen Nederland) en richt ze een meidencafé op in cultuurcentrum de Effenaar in Eindhoven. Ondanks haar brede maatschappelijke inzet, had Tineke toch nog niet het gevoel vanuit haar politiek engagement een concrete bijdrage te leveren.

 

Het streven om iets te kunnen bijdragen, blijft ook tijdens haar studie rechten heel duidelijk aanwezig. Als juridisch medewerker helpt Tineke jongeren bij het procederen over hun recht op een uitkering of studiefinanciering bij het Jongeren Advies Centrum Amsterdam (JAC). Ook schoolt ze hulpverleners over de rechten van kinderen. Maar haar hart blijkt te liggen bij de jongeren zonder verblijfspapieren die ze daar ook tegenkomt. Tijdens haar studie specialiseert ze zich in mensenrechten en leert veel over migranten en vluchtelingenrecht. Als er midden jaren ´90 een enorme stroom van vluchtelingen naar Nederland op gang komt, en beelden van lekkende tentjes met vluchtelingen in de Nederlandse maisvelden de hele wereld over gaan, organiseert Tineke de juridische begeleiding in de asielzoekerscentra en schoolt ze de begeleiders over het vluchtelingenrecht.  Een sterk gevoel van rechtvaardigheid is hierbij een grote drijfveer.

 

Bij haar volgende baan in de rechtbank leert Tineke nog meer over de asielprocedure en het afwegingsproces van het wel of niet verlenen van een verblijfsvergunning. Al snel blijkt echter dat het besluit om een verblijfsvergunning te verlenen, voor een groot deel in de politiek bepaald wordt. Van de een op de andere dag kan een onveilig land tot veilig worden verklaard, waardoor vluchtelingen, ondanks hun angst en nog veel onduidelijkheden, terug moeten naar hun land van herkomst. De politiek bepaalt dus zo het lot van mensen, vaak nog sterker dan het recht. Na zich dit gerealiseerd te hebben, besluit Tineke de politiek in te gaan. Ze is dan ook heel blij om in 1997 aan de slag te kunnen als beleidsmedewerker justitie bij GroenLinks.

 

Tineke ervaart GroenLinks meteen als een warm bad. Toch wil ze in eerste instantie geen lid worden, omdat ze haar onafhankelijkheid dan zou kwijtraken. Al snel besefte ze echter bij GroenLinks helemaal op haar plek te zijn en wordt ze toch lid. Ondertussen heeft Tineke veel voor GroenLinks gedaan, zowel op Europees, als op landelijk en lokaal niveau. Op landelijk niveau zette ze zich in voor acties over strafrecht en asielzoekers. En in Wageningen organiseerde ze politieke cafés en was ze actief in de campagne.

Niet lang nadat ze op het Ministerie van Justitie was gaan werken (ze coördineerde de Nederlandse inbreng bij de EU onderhandelingen), wordt ze in 2001 gevraagd om onder Paul Rosemöller in de Tweede Kamer te komen als woordvoerder justitie. De populariteit van GroenLinks is op dat moment ongekend. Maar dan komt ´de kogel van links´ en keldert het zetelaantal van GroenLinks dramatisch. Hierdoor komt Tineke niet in de Tweede Kamer. Ze heeft over deze tijd gemengde gevoelens. Enerzijds was het een vreemde gewaarwording dat de moord op Pim Fortuin, GroenLinks werd aangerekend. Anderzijds beseft ze zich ook dat het heel moeilijk zou zijn geweest om haar idealen op het gebied van vluchtelingenbeleid waar te maken, in een regering waarin de rechtste stem (LPF) zo sterk vertegenwoordigd was. Dat vormde ook een reden om niet langer op het ministerie te willen blijven werken. De overstap naar de lokale politiek in Wageningen, waar ze als wethouder relatief autonoom kon opereren, heeft ze dan ook als heel prettig ervaren.

 

Momenteel is Tineke dus lid van de Eerste Kamer namens GroenLinks en universitair docent migratierecht aan de Radboud Universiteit. Ze vertelt heel bevlogen over haar huidige functie en lijkt goed op haar plek te zijn in de Eerste Kamer. Ze kan er haar ervaring als wethouder inzetten, maar zeker ook haar onderzoekservaring. De leden staan volgens Tineke wat verder af van de materie dan Tweede Kamerleden en proberen de maatschappelijke vraagstukken gezamenlijk heel analytisch te benaderen. Het bevalt haar dat de Eerste Kamerleden elkaars expertise respecteren en dat er naar inhoudelijke overeenkomsten wordt gezocht, en niet naar politieke verschillen, zoals in de Tweede Kamer vaak het geval is. Ook in het parlement van de Raad van Europa, waar de mensenrechten centraal staan, kan ze haar kennis en betrokkenheid handig combineren. Haar rapport over de van honger omgekomen bootvluchtelingen in de Middellandse Zee heeft veel publiciteit en discussies losgemaakt.

 

Aan het eind van de middag zijn we een heerlijke wandeling rijker, én hebben we een goed beeld gekregen van wat Tineke drijft. Ze is op ons overgekomen als een hele energieke en bevlogen politica, met een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Ze lijkt meer geïnteresseerd te zijn in de inhoud dan in het politieke spel om het spel, en zet zich met veel enthousiasme in om haar idealen waar te maken. Haar energie en gevoel voor humor hebben ervoor gezorgd dat wij een heerlijke wandeling hebben gehad, en haar tomeloze inzet voor GroenLinks in de Eerste Kamer hebben ons erg geïnspireerd.

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.