Info

Ondanks de crisis...

Column van Hester Macrander

Arnhem zit in de lift. Van ietwat saaie en kleurloze stad is het de laatste tien jaar getransformeerd tot stad waar ‘iets’ gebeurt. Open en divers. Waar interessante tentoonstellingen zijn, of grote concerten plaatsvinden, waar opeens een Veluweparkje in de stad ligt met een enorm aardvarken erin, waar je als aanstormend talent de kunstacademie ArtEZ gaat doen en waar je vervolgens blijft wonen, omdat er zulke leuke dingen gebeuren in ‘Coehoorn Centraal’. En ik kan nog wel meer noemen: de Nieuwe Arnhemse Krant, Roof Garden, Zon op Zuid, Kweekland, de Groene Vos, Arnhem-Direct, H80, Spijkerenergie, de groengroep in jouw straat…, etc.

Dit is allemaal mensenwerk. We hebben in deze stad mensen die voortrekkers zijn en die we niet alleen moeten koesteren, maar die we ook moeten volgen. Ik ga geen namen noemen, jullie kennen allemaal wel iemand die iets voort-trekt. Dit is ondanks de crisis en alle sombere verhalen: positieve energie.

Overigens beschikken we de afgelopen jaren ook over een college waarin links en rechts erin slagen samen te werken en waarin niet te veel bestuurlijk over straat gerollebold wordt. Toegegeven: het is balanceren op de rand, maar het lukt en ook dat moet gekoesterd worden en ook dat is mensenwerk!

Inspiratie om die positieve energie en goede wil te voeden is van groot belang om dit alles levend te houden, want het is ook zo weer weg! ‘Alles van waarde is weerloos’, dus laten we al die mooie zaken in ons steeds leuker wordende Arnhem met elkaar omarmen en koesteren. We zullen het daarbij met minder (overheids)geld moeten doen de komende jaren, dus het komt aan op denkkracht en energie.

Goede voorbeelden van nieuwe leefvormen zijn juist te vinden in Griekenland (zie de uitzending van Tegenlicht hierover) en bij interessante denkers van onze tijd, zoals bijv. Daan Roosegaarde bij Zomergasten. Juist deze nieuwe ideeën sluiten perfect aan bij het gedachtengoed van GroenLinks: duurzaam, lokaal, vernieuwend, niet-hiërarchisch etc…

Voor GroenLinks ligt er dus juist nu een enorme kans om vanuit deze inspiratie vorm te geven aan de ‘nieuwe tijd’, ook in onze stad.

Met de nieuwe frisse lijsttrekker Cathelijne Bouwkamp kunnen we de aanwezige positieve energie in deze stad oppakken en aanhaken bij wat er al gebeurt. En dat niet alleen: als politieke partij moeten we tot de voorhoede willen behoren. Dat kunnen we alleen al doen door te verbinden, nieuwe ideeën op te doen en uit te dragen. Inspiratie en menselijke energie. Vooruit met de geit! (Of het aardvarken…?)

Hester Macrander

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.