Info

Kiezen om te delen

Verslag van het eerste stadsdebat van GroenLinks Arnhem

Op een regenachtige donderdagavond in mei vond het eerste stadsdebat plaats. Vele leden en niet-leden hadden zich door de stromende regen een weg weten te banen naar De Lommerd. Dit eerste stadsdebat ging over een moeilijk onderwerp; kiezen om te delen. Een debat over het sociale beleid met een  uitleg over de participatiewet, decentralisatie van de zorg en de transitie van de jeugdzorg.

De avond begon met korte presentaties van onder andere Paul Lemmers, bestuursvoorzitter van Abvokabo FNV en Linda Voortman, kamerlid voor GroenLinks. Al snel werd duidelijk dat de veranderingen in de sociale sector niet makkelijk zijn samen te vatten. De transitie van de jeugdzorg werd al snel bestempeld als de meest moeilijke, de participatiewet als de meest onduidelijke en de decentralisatie van de zorg als de meest complexe. Toch lukte het de sprekers om een goed beeld te geven van wat er nu precies gaat veranderen. Er komen meer taken bij de gemeente te liggen, waarbij het misschien wel het belangrijkst is dat er één financieringsstroom komt. Er zijn nu veel verschillende financieringsstromen die de zorg ingewikkeld en bureaucratisch maken. Wanneer de schotten tussen deze stromen weggehaald worden is er nog maar één financieringsstroom, wat de zorg zal vergemakkelijken.

 

Linda Voortman noemde dat de decentralisatie van de zorg in principe een goed initiatief is; wanneer er meer taken bij de gemeente komen te liggen is dit in principe prima. De concrete maatregelen zijn echter niet passend. GroenLinks wil dat mensen eigen regie hebben over hun leven, zij moeten hun leven kunnen inrichten zoals zij willen. Het draait om samenredzaamheid en zorg dichtbij de mensen. Natuurlijk moet er wel een vangnet voor de kwetsbaarste mensen blijven.

Ook in de discussie kwam dit standpunt naar voren. Daar waar mensen niet geholpen kunnen worden door familie en vrienden moet er wel een vangnet beschikbaar zijn. Als er wel geholpen kan worden, moet dit gebeuren op basis van zo veel mogelijk vrijwilligers, maar deze vrijwilligers moeten niet werken vanuit een plicht, maar vanuit vrijwilligheid. Plicht was volgens de aanwezigen een verkeerd woord, je hebt geen plicht om vrijwilliger te zijn, je doet dit op basis van jouw eigen vrijwilligheid. Ook hier kwam de eigen regie weer terug, je moet eigen regie hebben over je leven.

Samenvattend was het een avond vol discussies en vragen, als we de tijd hadden gehad was de discussie moeiteloos tot in de kleine uurtjes doorgegaan. Samenredzaamheid, eigen regie en vrijwilligheid zijn de kernwoorden van de avond. Wij kiezen ervoor om samen te delen.

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.