Info

Duurzaamheid in Arnhem

Column van fractievoorzitter David Willemsen

 

 

GroenLinks is de enige politieke partij in Nederland die zich echt hard maakt voor een duurzame samenleving. Een partij die staat voor een overgang van de oude economie, die gebaseerd is op welvaart en afhankelijke van fossiele brandstoffen, naar een nieuwe economie, die gebaseerd is op welzijn en draait op hernieuwbare energiebronnen.

Nederland bungelt onderaan alle lijstjes. In de Climate Change Performance Index 2013 staan we op plek 49 van de 61 grote landen in de wereld en staan we zelfs op de laatste plaats van Europa. Dus onder Bulgarije en Polen. Een schande, we moeten onszelf schamen.

Aan duurzame burgerinitiatieven is in Nederland echter geen gebrek. De lokale duurzame energiebedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Stadslandbouw, repair cafés,  zonnecollectieven, burgerwindparken, noem het maar op de burger is er mee bezig.

En de overheid? Die vormt nu nog vaak het te nemen belemmerende obstakel. Die stimuleert de groene economie niet, nee, die remt af. Scholen die hun daken willen volleggen met zonnepanelen via lage renteleningen? De overheid eist een financiële garantstelling van de… overheid. Braakliggende terreinen of leegstaande gebouwen duurzaam gaan gebruiken? Liever niet want dan moeten overheden, inmiddels fictieve, gelden afboeken en plannen bijstellen. Tijdelijke vergunningen? Lastig. Groene stroom terug leveren aan het net? De burger zoekt het maar uit en als het dak niet van jou is mag het sowieso niet.

Dit moet veranderen, ook in Arnhem. Het gaat het allemaal te langzaam, de projecten zijn te kleinschalig en te weinig creatief. De burger staat klaar en GroenLinks steekt de helpende hand uit. Samen gaan we voor groen.

 

(c) 2013 David Willemsen

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.