Info

De stad in!!!

Interview met Cathelijne Bouwkamp, nieuwe lijsttrekker GroenLinks Arnhem

‘RTV Arnhem’ is me voor en ‘De Gelderlander’ komt morgen. Zo gaat dat als je net tot lijsttrekker gekozen bent voor GroenLinks Arnhem. De sfeer en de opkomst op de ledenvergadering was goed en met 81% van de stemmen heeft ze een stevige basis op om te staan: Cathelijne Bouwkamp.
Het doet haar goed, het vertrouwen dat ze kreeg van de kandidatencommissie en van de achterban. Ze voelt zich overweldigd door de vele positieve reacties en ook het thuisfront is trots.
Haar man en kinderen (11, bijna 10 en 7 jaar) zijn erg betrokken, de jongste vroeg of ze nu minister president kan worden.  Ze lacht het weg, en zegt dat ze zich er niets bij voor kan stellen. “Ik weet ook helemaal niet of de landelijke politiek wel leuk is.” De lokale politiek is dat wel heeft ze gemerkt: je hebt invloed, je bent inhoudelijk bezig en je raakt aan de directe leefwereld van mensen.

 

Cathelijne is 41 jaar, oogt fris en fruitig, ondanks het feit dat ze de afgelopen nacht niet veel geslapen heeft.  De adrenaline van de verkiezingsavond zat nog in haar lijf.  Ze straalt vrolijkheid en enthousiasme uit, noemt zichzelf strategisch en standvastig, zonder drammerig te zijn.

GroenLinks is echt haar partij. “Het is een partij waarin iedereen wil wat ik ook wil: eerlijk delen, duurzaamheid en vrijzinnigheid.”  Het mooie van de partij vindt ze dat leden elkaar op inhoud inspireren.  “GroenLinks is geen zeurpartij.  Als er iets gebeurt wat tegenvalt, wat niet goed is, dan zijn er eerst de emoties maar al snel klinkt dan ook weer: oké en wat nu?  Hoe nu verder?”
Ze komt niet in een gespreid bedje. Bij de laatste landelijke verkiezingen heeft de partij flink verloren, dat straalt af op de lokale politiek. Het geeft haar alleen maar meer energie, wat dat betreft is haar verbondenheid met de partij ‘for better and for worse’.  En misschien wordt ze juist nog wel meer uitgedaagd door slechtere tijden: als zij een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de positie van GroenLinks, dan heel graag.

 

bindend leider

De kandidatencommissie omschrijft Cathelijne als een bindend leider. Verbondenheid is een woord dat regelmatig klinkt in ons gesprek. Ze wil mensen met elkaar verbinden, ze wil dat mensen door met elkaar te praten meer van elkaar gaan begrijpen. Ze vindt het heftig dat we in Nederland de solidariteit uit het oog dreigen te verliezen. “Over de hypotheekrenteaftrek mag niet gesproken worden en de JSF moet worden aangeschaft, terwijl bijvoorbeeld chronisch zieken maar moeten blijven inleveren.”

 

Graag zou ze ook het groene en het linkse van de partij meer en vaker met elkaar willen verbinden. Neem bijvoorbeeld het feit dat voor bewoners van oude, relatief goedkope huurwoningen de energierekening behoorlijk hoog is. De woningbouwvereniging heeft geen geld om de huizen te isoleren. GroenLinks zal dan moeten zoeken naar een goede oplossing die zowel de duurzaamheid als de economische positie van de minima dient.

 

wonen in Arnhem

Sinds elf jaar woont ze in Arnhem. “Het maakt me blij dat ik hier woon.” Stads en toch kleinschalig, dicht bij de natuur, tussen Rijn en Veluwe.

Ze wil werken aan een nog groener Arnhem, waar kunst en cultuur hun plek houden en vinden, waar duurzaamheid uitgangspunt is en waar burgers en bestuurders elkaar anders benaderen. Ze pleit ervoor dat Arnhem het aandurft om een andere relatie met de burger aan te gaan. Nu is het toch vooral dat bestuurders mensen uitnodigen om naar hen toe te komen, je mag als burger meedoen in hun bestuurlijk proces.  “Ik vind dat ouderwets! Het gaat er om dat je als bestuurders burgers ondersteunt bij hun ideeën en plannen.”  Dat vraagt een omslag in het denken, maar het zal de stad goed doen als er meer creatievelingen aan het roer komen te staan.

 

“Dus: kom op we gaan de stad in! We hebben een goed verhaal als GroenLinks en dat verhaal wil ik met zoveel mogelijk mensen delen. En als ik zelf ergens in geloof dan wil ik ook graag andere mensen overtuigen! Dat had ik al als klein kind en dat heb ik nog steeds. Gelukkig is GroenLinks niet meer vies van termen als campagne voeren en je boodschap verkopen. We moeten op zoveel mogelijk plekken zijn en proberen veel media aandacht te krijgen. Tegelijkertijd is het een illusie om te denken dat we stadsbreed bezig kunnen zijn, daarvoor is de partij te klein. We zullen energie steken in die wijken waar we stemmen kunnen winnen. Mensen overtuigen om op ons te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Omdat duurzaamheid en eerlijk delen de stad vergroent en werk en kansen creëert.”

 

Genoeg gepraat. Ze gaat naar huis.

Misschien is er nog tijd om even te wandelen met de hond. Lekker ontspannend…

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.