Info

Domweg gelukkig in de steenstraat

Column van Hester Macrander

 

 

Op mijn nachtkastje ligt het boek ‘De kracht van de kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Mocht je haar twee beroemde TedTalks nog niet gezien hebben: kijk even, dat is echt de moeite waard. Dit boek focust op hoe je in het leven staat –open, eerlijk, moedig, ‘schaamtebestendig’- en hoe je vandaar uit persoonlijke relaties aangaat. (Ik smul van dat soort boeken! Bergen…)

Voor mij is de kreet ‘de kracht van de kwetsbaarheid’ echter groter dan dat. De paradox is dat uitgaan van kwetsbaarheid op ieder terrein juist leidt tot kracht: dat geldt voor hoe we met elkaar omgaan, tot hoe we met de natuur omgaan. Namelijk: stoppen met dingen geweld aan te doen: je eigen lichaam, je relaties met anderen en de aarde in zijn geheel. Dus: grenzen erkennen. Gehoorzamen aan de heldere wetten van de natuur.

Als je je een stuk in je kraag drinkt, heb je de volgende dag een kater en kan je niks. Simpel. Als je ongezond eet, wordt je ziek. Duidelijk. Als je niet adequaat met je geliefden over jezelf communiceert, is er geen emotionele intimiteit. Jammer. En als je plofkippen blijft kopen, of te veel CO2 de lucht in blijft pompen, gaat de wereld naar de kloten. Boem! Zo simpel is het.

De kracht van de kwetsbaarheid: dat is voor mij GroenLinks en daarom ben ik overgestapt van de PvdA naar jullie. Voor mij gaat het in de politiek inmiddels niet alleen om een breed gedragen sociaaldemocratie;  wat de reden was waarom ik in het Fortuyn-tijdperk landelijk actief werd binnen de PvdA. Het gaat mij nu vooral om een andere manier van leven, een ander stelsel waar de economie op gebaseerd moet worden: op leven volgens de waarde dat alles wat kwetsbaar is, weerloos is en bescherming verdient.

Leven als een GroenLinkser in Arnhem betekent lid worden van het nieuwe Arnhem-Nijmegen broodfonds om mijn arbeidsongeschiktheid te regelen als zzp’er. Het betekent ook naar de zonnepanelenbijeenkomst gaan op 11 juni die bewoners met elkaar organiseren in de Spijkerbuurt. Het betekent op zaterdag boodschappen doen in de biologische straat van de markt. Het betekent in alles: ‘think global, act local.’ Het is niet persé de wereld willen verbeteren, het is leven naar mijn waarden en daar word ik gelukkig van.

 

(c) 2013 Hester Macrander

GroenLicht

GroenLicht is de nieuws- en achtergronden site van GroenLinks Arnhem, gericht op leden, kiezers en sympathisanten van GroenLinks Arnhem. Regelmatig worden hier interviews, reportages en achtergrondartikelen geplaatst over maatschappelijke en politieke Arnhemse aangelegenheden. Ook zijn hier aankondigingen van GroenLinks activiteiten te vinden. Een site voor elke Arnhemmer!

Wij raden u daarom van harte aan om de laatste versie van een van de onderstaande browsers te downloaden. Dat is niet alleen verstandig omdat u daardoor de Linker kunt lezen, veelal is dit ook beter voor uw computer. De nieuwste versies van deze browsers zijn sneller en veiliger.